economie

Inkomsten Nederlandse muziekindustrie eindelijk gestegen

Door Shari Deira - 27 augustus 2013

De inkomsten van Nederlandse platenmaatschappijen zijn voor het eerst in twaalf jaar gestegen. Reden hiervoor is de populariteit van streamingdiensten als Spotify en Deezer.

Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI. De organisatie gaat ervan uit dat muziekbranche de komende jaren verder zal groeien.

Gratis

De muziekindustrie verdient sinds begin deze eeuw elk jaar minder doordat liefhebbers niet meer willen betalen voor muziek. Velen downloadden hun favoriete nummers gratis op internet, maar daar is het afgelopen jaar verandering in gekomen.

Het afgelopen half jaar werd er 58 miljoen euro verdient met de uitgifte van muziek. Dat is een stijging van 1,9 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar.

De inkomsten uit streaming-diensten stegen tot juli met 131 procent, naar 15,7 miljoen euro. Hoewel inkomsten uit de verkoop van cd’s dalen, is dit nog wel de belangrijkste inkomstenbron van platenmaatschappijen.

Databank

De muziekindustrie in Nederland is nog niet terug op het oude niveau. Volgens NVPI werd er begin deze eeuw nog 2,5 keer meer verdiend met de uitgifte van muziek.

Via streamingsdiensten als Spotify hebben gebruikers voor nog geen 10 euro per maand toegang tot een enorme databank van muziek. Liedjes kunnen eenvoudig worden opgeslagen zodat gebruikers ook muziek kunnen luisteren als ze geen internetverbinding hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.