economie

Japanse regering neemt leiding kerncentrale Fukushima over

Door Anna Vossers - 26 augustus 2013

De regering van Japan neemt de leiding over de lekkende kerncentrale van Fukushima over. Het energiebedrijf heeft gefaald bij de aanpak van het lek waardoor radioactief water in de omgeving terechtkomt.

‘Vanaf nu neemt de regering de leiding’, heeft de Japanse minister van Handel en Industrie, Toshimitsu Motegi, gezegd. Hij deed die uitspraak nadat hij de kerncentrale maandag bezocht om vast te stellen of de reactoren goed worden ontmanteld, meldt de krant Japan Times.
Motegi gaat een team aanstellen die de ontmanteling van de kerncentrale gaat leiden, meldt persbureau Reuters.

Radioactief water

Energiebedrijf Tepco erkende een week geleden dat naar schatting 300 ton radioactief water is weggelekt uit een van de tanks waarin radioactief afval wordt bewaard. De Japanse toezichthouder op kerncentrales heeft beoordeelde de situatie in de kerncentrale toen als ‘serieus incident‘.

De aan zee gelegen kerncentrale van Fukushima werd in 2011 getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.