economie

Kabinet wil oprichting Nationaal Hypotheek Instituut

Door Tom Reijner - 28 augustus 2013

Het kabinet hoopt met Prinsjesdag een plan te presenteren voor de oprichting van een Nationaal Hypotheek Instituut. Het kabinet is hierover al geruime tijd in gesprek met pensioenfondsen en verzekeraars. De pensioenfondsen hebben toegezegd deel te nemen aan het Nationaal Hypotheek Instituut.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag. In een reactie op de berichtgeving zeggen betrokkenen dat er nog geen sprake is van een akkoord.

Pensioenfondsen

Een Nationaal Hypotheek Instituut moet ‘voor enkele tientallen miljarden euro’s’ aan hypotheken van banken overnemen. Die miljarden worden gefinancierd door pensioenfondsen, met garanties van de staat. De besprekingen die worden gevoerd, gaan vooral over de garanties van de staat. Die hebben gevolgen voor de overheidsbegroting.

Het initiatief moet ervoor zorgen dat de banken meer lucht krijgen. Banken kunnen in dat geval goedkopere financiering naar zich toe trekken, waardoor de hypotheekrente naar verwachting zal dalen.

Investeringen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) meldde onlangs dat het bezuinigingspakket van 6 miljard euro samen zal gaan met investeringen.

Die worden niet betaald door de overheid, maar moeten worden opgebracht door pensioenfondsen en verzekeraars, vindt de minister. Het kabinet vraagt al sinds het Catshuisoverleg aan pensioenfondsen en verzekeraars om beleggingen in de economie op te voeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.