economie

KPN en América Móvil achter de schermen in onderhandeling

Door Anna Vossers - 22 augustus 2013

Telecombedrijf KPN en het Mexicaanse América Móvil onderhandelen achter de schermen ‘koortsachtig’ over een oplossing voor de juridische strijd die woedt over de zeggenschap van het bedrijf. De Mexicaanse miljardair Carlos Slim probeert steun voor zijn overnamebod te verwerven bij de commissarissen van KPN.

Dat schrijft het Financieele Dagblad donderdag.

Zeggenschap over KPN

De KPN-commissarissen willen harde afspraken over de bescherming van de minderheidsaandeelhouders die mogelijk achterblijven, waardoor de zeggenschap van de Mexicanen over de toekomst van KPN wordt ingeperkt, schrijft het Financieele Dagblad.

Woensdag maakte América Móvil bekend de financiering voor het overnamebod rond te hebben. Het Mexicaanse bedrijf vraagt nu om goedkeuring bij de Autoriteit Financiële Markten.

E-Plus

Kort daarna liet KPN weten dat aandeelhouders tot 2 oktober kunnen stemmen over het Duitse dochterbedrijf E-Plus aan het Spaanse Telefónica. Daarvoor moeten zij wel voor 4 september hun stukken hebben aangemeld.

KPN gaat zijn beleggers vanaf 4 september actief benaderen om vooral naar de aandeelhoudersvergadering hierover te komen, in een poging te voorkomen dat América Móvil, dat nu bijna 30 procent van de KPN-aandelen bezit, de verkoop blokkeert.

Bod

Begin augustus maakte het Mexicaanse América Móvil bekend een bod op KPN te doen van 2,40 euro per aandeel. Naar verluidt is eigenaar Carlos Slim kritisch over de verkoop E-Plus.

Hij zegde na het nieuws over die verkoop eenzijdig een afspraak met KPN op. Eerder waren de beide partijen overeengekomen dat América Móvil niet meer dan 30 procent van de aandelen KPN in handen zou krijgen.

Het is niet bekend hoeveel aandelen KPN Carlos Slim gaat kopen. Het totaalbedrag dat hij neertelt voor de KPN-aandelen kan tussen de 2 en 7,3 miljard euro uitkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.