economie

Malafide uitzendbureaus vaker beboet voor uitbuiting

Door Anna Vossers - 20 augustus 2013

Uitzendbureaus die zich schuldig maken aan uitbuiting van arbeiders worden steeds vaker beboet. Zij hebben sinds halverwege vorig jaar voor 3,3 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd gekregen.

De Inspectie SZW, de Belastingdienst en UWV houden sinds vorig jaar extra controles op malafide uitzendbureaus. Vooral in de tuinbouwsector worden werknemers op grote schaal uitgebuit. Het gaat vaak om Poolse of andere Oost-Europese arbeidsmigranten.

Belastingontduiking

Er zijn 55 onderzoeken gestart, waarbij in 17 onderzoeken is vastgesteld dat uitzendbureaus arbeiders zwart lieten werken en ze te weinig betaalden. De bedrijven maken zich daarnaast vaak schuldig aan ernstige vormen van ontduiking van belastingen en premies.

Er lopen tien strafrechtelijke onderzoeken naar malafide uitzendbureaus, in zeven zaken is een proces-verbaal bij het Functioneel Parket ingediend.

Omdat in de schemerwereld van malafide arbeidsbemiddeling in korte tijd fortuinen zijn te verdienen, maakten drugscriminelen al de overstap naar de illegale arbeidsbemiddeling, zo bleek vorig jaar uit onderzoek door Elsevier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.