economie

Moeilijk eerste half jaar voor de NS: 76 miljoen euro verlies

Door Shari Deira - 20 augustus 2013

Het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra heeft voor een flink nettoverlies gezorgd bij de NS. In het eerste half jaar leed het bedrijf een verlies van 76 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte de NS nog een winst van 147 miljoen.

Dat blijkt dinsdag uit het halfjaarbericht van de NS. De negatieve resultaten zijn vooral te wijten aan ‘boekhoudkundige verliezen op de uit de dienstregeling gehaalde Fyra-treinen’.

Winter

Het spoorbedrijf kampte ook met minder vervoersopbrengsten op het binnenlandse net en hogere operationele kosten.

De NS spreekt dan ook van moeilijk half jaar. Het jaar begon al moeilijk vanwege de zware winterse omstandigheden. ‘De afgelopen winter was voor het spoor een van de zwaarste winters in de laatste tien jaar.’ Die situatie bleef echter volgens de NS ‘beheersbaar’.

Punctualiteit

Verder meldt de NS dat de reizigerservaringen in het tweede kwartaal beter waren dan in het eerste kwartaal. Over het tweede kwartaal gaf ruim driekwart van de reizigers de NS 7 of hoger, ten opzichte van 72 procent in het eerste kwartaal en 73 procent in het tweede kwartaal vorig jaar.

Ook verbeterde de punctualiteit: in het eerste kwartaal reed 88,2 procent van de treinen op tijd, in het tweede kwartaal was dat 92,6 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.