economie

Nederland blijft in recessie: vierde kwartaal krimp

Door Shari Deira - 14 augustus 2013

De Nederlandse economie is ook in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen. Ten opzichte van het eerste kwartaal liep de economie 0,2 procent terug. Daarmee krimpt de economie voor het vierde kwartaal op rij.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘Wel is de krimp telkens kleiner geworden,’ meldt het CBS.

Producten

Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 1,8 procent. Uit de cijfers blijkt verder dat huishoudens in het tweede kwartaal 2,4 procent minder hebben besteed aan producten en diensten dan vorig jaar.

De consumptie krimpt nu al twee jaar op rij. Consumenten geven vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto’s, kleding en meubels. Ook worden er minder voedings- en genotmiddelen verkocht. Huishoudens gaven in het koude voorjaar wel meer uit aan aardgas dan vorig jaar.

Export

Naast huishoudens gaf ook de overheid minder uit tijdens het tweede kwartaal. De overheidsconsumptie daalde met 0,5 procent.

De export, die gezien wordt als de groeimotor van de Nederlandse economie, daalde in het afgelopen kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bouw

De meeste bedrijfstakken kampen nog steeds met productieverlies, bericht het CBS. De krimp is in veel sectoren wel kleiner geworden. De bouw produceerde 5,9 procent minder dan een jaar eerder en de industriële productie was 1,7 procent lager.

Verder blijkt dat er in het tweede kwartaal 147.000 banen minder waren dan vorig jaar. Dat is een daling van 1,9 procent. In alle bedrijfstakken is de werkgelegenheid teruggelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.