economie

Nederlander betaalt het meest voor mobiel bellen

Door Anne-Marie Spermon - 06 augustus 2013

Van alle EU-landen is Nederland het duurste land voor de mobiele telefoongebruiker. Een minuut bellen binnen Nederland kost gemiddeld 14,7 eurocent, wat ruim zeven keer hoger is dan het bedrag dat in belparadijs Litouwen wordt betaald.

Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie dinsdag presenteerde.

Grote kostenverschillen

Gemiddeld kost een minuut bellen in een EU-land 9,1 eurocent. De kosten voor bellen binnen Nederland zijn dus aanzienlijk hoger dan het Europees gemiddelde.

Ook zijn de kostenverschillen voor mobiele telefonie tussen de landen erg groot, in vergelijking met die van andere standaardproducten. De prijs voor een liter melk loopt bijvoorbeeld veel minder uiteen en bedraagt overal in de EU tussen de 69 en 99 eurocent.

Gemeenschappelijke markt

Volgens de Commissie komen de enorme verschillen tussen Nederland en Litouwen, waar mobiel bellen het goedkoopst is met slechts 1,9 eurocent per minuut, niet voort uit een verschil in kwaliteit, dienstverlening of koopkracht van de consument.

Vicevoorzitter Neelie Kroes zegt dat de cijfers duidelijk maken dat EU-burgers, en vooral de Nederlandse consument, gebaat zouden zijn bij een gemeenschappelijke telecommunicatiemarkt met een standaardprijs per belminuut.

1,2 mobieltje

Er zijn in Nederland zo’n 19,2 miljoen mobiele telefoons, wat neerkomt op ongeveer 1,2 mobieltje per Nederlander.

Met elke Nederlandse telefoon werd vorig jaar gemiddeld bijna honderd minuten per maand gebeld: een lagere Europese kostenstandaard zou dus best welkom zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.