economie

Prijzen benzine en diesel op weg naar recordhoogtes

Door Shari Deira - 15 augustus 2013

De prijzen van benzine en diesel zijn de laatste weken flink gestegen en zijn hard op weg naar de recordhoogtes van vorig jaar. Als de prijsstijging zo doorgaat, zitten de prijzen binnen een paar weken op datzelfde niveau.

Dat zegt directeur Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

Automobilisten

De adviesprijs voor een liter euro 95 is momenteel 1,828 euro, 7 cent onder het record van 1,90 euro in oktober vorig jaar. Voor diesel betalen automobilisten inmiddels al 1,478 euro, de hoogste prijsstand stond vorig jaar op 1,56 euro.

Van Selms schrijft de hoge prijzen toe aan de stijgende olieprijs, die structureel ver boven de 100 dollar blijft. ‘Dat is geen normale situatie. Hoe langer de prijs van ruwe olie zo hoog blijft, des te harder deze doorklinkt in de prijs aan de pomp.’

Tabak

Ook de accijns, het btw-tarief werd vorig jaar verhoogd naar 21 procent, zorgen voor een hoge prijs. Van Selms zegt dat veel Nederlanders hun auto in Duitsland voltanken. ‘Dat levert veel geld op. Vooral de accijns op benzine is in Nederland torenhoog, wij staan daarmee bovenaan in Europa.’

Benzinestations in Nederland hebben het zwaar. Doordat automobilisten steeds vaker over de grens gaan tanken missen Nederlandse pomphouders ook de inkomsten uit tabak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.