economie

Proef: in Leiden snel betalen met een mobiele telefoon

Door Anne-Marie Spermon - 29 augustus 2013

Vanaf komende zondag kan er in zo’n 150 winkels in Leiden worden betaald met een mobiele telefoon. Duizend consumenten doen mee aan de test, die tot eind dit jaar moet duren.

De Rabobank, ING en ABN AMRO zijn een samenwerking aangegaan met telecombedrijf KPN en de gemeente Leiden om de proef te organiseren.

Pincode

De duizend consumenten hebben van hun bank een speciale telefoon met een NFC-betaalchip gekregen. Als zij deze voor een betaalautomaat in een deelnemende winkel houden, wordt het geld direct van hun rekening afgeschreven.

Voor bedragen boven de 25 euro is een pincode nodig. Ook als een reeks betalingen samen meer dan 50 euro kost, vraagt de telefoon om een pinverificatie. Zo moet misbruik van gestolen ‘betaaltelefoons’ worden beperkt: een dief kan maximaal 50 euro buitmaken.

Contant geld

Betalen met een mobieltje is volgens de initiatiefnemers snel, makkelijk en veilig. Voor de consument maakt het systeem het meenemen van pinpas of muntjes in principe overbodig, en ondernemers voorkomen met mobiele betalingen een grote voorraad – diefstalgevoelige – contanten.

Omdat de huidige generatie smartphones geen betaalchip heeft, zal het nog even duren voordat elke tiener zijn bioscoopkaartje betaalt met een enkele blieb van zijn mobieltje. In veel parkeergarages in Nederland kan wel al via een mobiele app worden afgerekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.