economie

Snel besluit kabinet over toekomst staatsbank

Door Tom Reijner - 21 augustus 2013

Het kabinet neemt snel een besluit over de toekomst van staatsbank ABN Amro. Op dit moment worden plannen over de toekomst van de bank afgerond. Uitgangspunt is dat ABN Amro op termijn geen staatsbank blijft.

Dat zegt minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA), na afloop van de ministerraad woensdag. Dijsselbloem zei verder te hopen dat oud-minister Gerrit Zalm nog een tijdje topman blijft bij ABN Amro.

Privaat

Dat er binnenkort een besluit wordt genomen, wil nog niet zeggen dat de bank snel in private handen komt. In maart zei Dijsselbloem nog dat door de voortdurende economische crisis de ‘marktomstandigheden’ ongunstig waren.

De bewindsman bevestigde maandag dat hij de bank wil verkopen wanneer de markt is hersteld. Dan kan de bank mogelijk ook weer naar de beurs.

Optie

Naast een privatisering van de gehele bank bestaat er ook nog een andere optie. Die houdt in dat een deel van de aandelen in handen van de staat kunnen blijven. Het gaat dan om een gedeeltelijke privatisering.

Een van de twee regeringspartijen, Partij van de Arbeid, is voorstander van die optie: de rest van de aandelen zou in dat geval worden verkocht aan institutionele beleggers, zoals verzekeraars en beleggers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.