economie

Staatsbank SNS REAAL lijdt fors verlies

Door Tom Reijner - 15 augustus 2013

De genationaliseerde bankverzekeraar SNS REAAL heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,59 miljard euro. Dat verlies wordt veroorzaakt door grote afschrijvingen van het vastgoedonderdeel Property Finance.

Dat maakte SNS REAAL donderdag bekend.

Ingecalculeerd

Het verlies was ingecalculeerd. In het eerste kwartaal was er al een fors verlies. SNS REAAL verwachtte het verlies niet meer goed te kunnen maken in de rest van dit jaar. De aanhoudende economische malaise en de vastzittende huizenmarkt spelen bij het verlies in de eerste helft van van dit jaar een grote rol.

In een reactie op de cijfers zegt SNS-topman Gerard van Olphen dat de bankverzekeraar in het tweede kwartaal in ‘rustiger vaarwater’ is gekomen. Volgens Van Olphen zijn de meeste nationalisatiemaatregelen uitgevoerd.

Afsplitsing

In februari werd SNS REAAL genationaliseerd. Dit gebeurde nadat de bank in ernstige financiële problemen kwam door de vastgoedfinancieringstak. Door die problemen dreigde het hele bedrijf – inclusief de bankactiviteiten – in te storten.

Bij de nationalisatie is besloten Property Finance af te splitsen en over te dragen aan een aparte vastgoedbeheerorganisatie. Dat moet per 31 december 2013 zijn afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.