economie

Sterke winstdaling voor Shell in tweede kwartaal

Door Tom Reijner - 01 augustus 2013

De winst van Shell over het tweede kwartaal van dit jaar is scherp gedaald. Het gaat om een winstdaling van 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De daling is vooral het gevolg van een teruglopende productie in Nigeria en de verkoop van onderdelen.

Problemen

In een reactie sprak bestuursvoorzitter Peter Voser van een ‘duidelijke teleurstelling’. Hij wijt de winstdaling aan hogere kosten en de voortdurende problemen in het instabiele Nigeria.

Pijpleidingen moeten vaak worden gesloten omdat er explosies zijn, als gevolg van oliediefstal. Voser, die begin volgend jaar met pensioen gaat, roept Nigeria op de problemen in het land samen met Shell op te lossen.

Projecten

Door de aangekondigde winstdaling ging het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern bij de opening van de Amsterdamse aandelenmarkt donderdag onderuit. Het aandeel Shell daalde er met 4,8 procent.

Met investeringen en de start van vijf nieuwe grote projecten hoopt Shell dat de winst de komende jaren weer zal aantrekken. Het concern heeft na evaluatie besloten in te zetten op een kleiner aantal schaliegasgebieden in Noord-Amerika en een aantal activiteiten af te stoten, bericht de NOS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.