economie

Stichting KPN: América Móvil overtreedt de regels

Door Claartje Vogel - 30 augustus 2013

Het Mexicaanse bedrijf América Móvil heeft gereageerd op de bezwaren van Stichting Preferente Aandelen B van KPN, dat het Nederlandse telecombedrijf wil beschermen tegen een overname. Volgens América Móvil zou de overname positief zijn voor alle betrokken partijen.

Het Mexicaanse telecombedrijf van miljardair Carlos Slim maakte vrijdag bekend het bod in te trekken als de stichting dat bod blokkeert.

Beschermingsconstructie

De stichting gaf donderdagavond aan een beschermingsconstructie op te werpen tegen de overname door América Móvil. De stichting maakt zich zorgen over de gevolgen die een overname zou hebben voor de werkgelegenheid, de strategische koers van KPN, de infrastructuur en de concurrentiekracht van het bedrijf.

In een persbericht veegt América Móvil de bezwaren van de stichting vrijdag van tafel. Volgens het bedrijf zijn alle overnames bedoeld om bedrijven op lange termijn te laten groeien. Klanten, werknemers, aandeelhouders en de Nederlandse telecomsector zouden volgens América Móvil juist allemaal van de overname profiteren.

Extra aandelen

De Stichting Preferente Aandelen B heeft een enorm pakket extra KPN-aandelen uitgegeven. Daarmee is de stichting voor de helft eigenaar van KPN. In de preferente aandelen kan niet worden gehandeld. Het Mexicaanse bedrijf América Móvil kan de aandelen dus niet opkopen.

Carlos Slim had al 30 procent van de aandelen in handen, maar door deze actie is het belang van de Mexicaan gehalveerd. Slim maakte begin augustus bekend een bod op KPN uit te brengen van 2,40 euro per aandeel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.