economie

‘Stijging zorgkosten door vergrijzing zal meevallen’

Door Josefine van Enk - 16 augustus 2013

De vergrijzing zal waarschijnlijk een minder grote invloed op de zorgkosten hebben dan wordt aangenomen. De groei van de zorgkosten per hoofd van de bevolking zal rond 2060 zelfs helemaal stilvallen.

Dat staat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Kosten

De stijgende levensverwachting van Nederlanders en de toename van het aantal ouderen met chronische ziektes en gebreken, zullen volgens de WHO de zorgkosten niet drastisch doen stijgen.

Volgens de instantie, onderdeel van de Verenigde Naties, zullen de zorgkosten in Nederland de komende decennia per hoofd van de bevolking slechts met maximaal een procent per jaar toenemen.

Verjonging

In het rapport staat dat mensen ouder dan tachtig, in het jaar voor hun dood, minder medische kosten maken dan iemand die jonger is.

Rond 2060 zal de Nederlandse bevolking naar verwachting weer verjongen en daarnaast kunnen technische ontwikkelingen de zorgkosten verder drukken.

Aanpassen

Toch is er reden voor Nederland om zich aan te passen aan de vergrijzing in de samenleving, benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie. Een relatief kleine groep werkenden moet de komende jaren de zorgkosten van een omvangrijke oudere generatie opvangen.

De WHO zegt dat zorginstellingen zich beter moeten aanpassen aan de specifieke behoeften van bejaarden en dat er genoeg mogelijkheden voor senioren moeten zijn om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.