economie

Wientjes ziet niets in tussenformatie en lastenverzwaringen

Door Shari Deira - 17 augustus 2013

Een tussenformatie om zo extra bezuinigingen door de Eerste Kamer te loodsen, is absoluut geen goed idee. ‘Alles wordt dan stilgelegd en vertraagd, dat werkt absoluut geen vertrouwen.’

Dat zei Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeverslobby VNO-NCW, zaterdag in radioprogramma TROS Kamerbreed.

Maatregelen

Heb kabinet moet volgend jaar extra bezuinigen omdat het begrotingstekort anders oploopt tot 3,9 procent, bleek uit de tussenraming van het Centraal Planbureau. VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer en hebben dus andere partijen nodig om maatregelen door te voeren.

Wientjes ziet een tussenformatie niet zitten, bericht persbureau Novum. ‘In de Nederlandse geschiedenis is een tussenformatie gewoon een crisis. Denk je dat mensen dan meer vertrouwen krijgen?’ zegt Wientjes. ‘We moeten gewoon met volle kracht vooruit.’

Cijfers

Wientjes zegt verder dat VNO-NCW nog steeds tegen nieuwe lastenverzwaringen is. Die zijn volgens dde VNO-NCW-voorzitter ‘uit den boze’.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei al direct nadat de cijfers bekend werd dat het kabinet zal vasthouden aan het pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen ter waarde van 6 miljard euro. Dat betekent dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt boven de Brusselse norm van 3 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.