economie

Zelfs Finland moet bezuinigen: pensioenleeftijd naar 62,4 jaar

Door Claartje Vogel - 30 augustus 2013

De Finse overheid heeft plannen om fors te bezuinigen op sociale voorzieningen. De Finse verzorgingsstaat is een van de meest vrijgevige sociale systemen ter wereld, maar moet bezuinigen vanwege vergrijzing en trage economische groei.

Dat schrijft internationaal persbureau Reuters.

Pensioenleeftijd

De Finse regering is het eens over plannen om op de lange termijn te bezuinigen op sociale voorzieningen. Zo wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 60,9 jaar naar 62,4. Ook wil de regering het ouderschapsverlof inkorten en zorgen dat jonge moeders sneller weer aan het werk gaan.

Finland heeft op dit moment een van de gezondste economieën in Europa, maar experts zijn bang dat dit de komende jaren snel zal veranderen. De overheid liet weten dat de staatsschuld in 2015 naar verwachting 59,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt en dus het Europese criterium van maximaal 60 procent nadert.

Hoge belastingtarieven

In 2012 bedroeg de Finse staatsschuld nog 53 procent. De Finnen mogen dan goede sociale voorzieningen hebben, ze betalen ook hoge belastingen. De belastingdruk bedraagt 44,1 procent van het bbp. In Nederland is dat 38 procent.

Daarom kiest de regering ervoor om te korten op sociale voorzieningen en om personen langer te laten werken. De overheid wil bijvoorbeeld ook de studiefinanciëring versoberen, zodat studenten sneller een baan zullen zoeken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.