economie

Zorgpremie per Nederlander met 13 euro omlaag

Door Anne-Marie Spermon - 13 augustus 2013

Nederlanders betalen dit jaar 13 euro minder aan zorgpremie dan vorig jaar. Door de winst die de zorgverzekeringen dit jaar behalen, is de gemiddelde Nederlander 1213 euro op jaarbasis kwijt.

Dit blijkt uit de jaarlijkse marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die dinsdag werd gepubliceerd.

Netto voordeel

Hoewel door de positieve resultaten van zorgverzekeraars de premiekosten slechts licht dalen, heeft de NZa berekend dat de zorgpremie zonder deze winst met gemiddeld 117 euro zou zijn gestegen.

Overheidsbezuinigingen en een hoger zorggebruik zorgen ervoor dat de kosten met 104 euro oplopen, waardoor er voor verzekerden een netto voordeel van 13 euro overblijft.

Overstappen

Verzekeraars behaalden hun winst vooral door het scherper inkopen van bijvoorbeeld medicijnen, en door beter toegespitste polissen aan te bieden.

Tegelijkertijd probeert de consument de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Mensen vinden nog steeds dat het vergelijken van polissen veel tijd kost en ingewikkeld is, maar nemen wel steeds vaker de moeite om van verzekeraar te wisselen. Het aantal overstappers is het hoogst sinds 2007: zo’n 8,3 procent van de Nederlanders veranderden dit jaar van zorgverzekering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.