economie

ABN AMRO wil bankmedewerkers voorlopig op nullijn zetten

Door Shari Deira - 13 september 2013

ABN AMRO wil de komende jaren het loon van 23.000 medewerkers bevriezen. De staatsbank doet dit onder meer op verzoek van het ministerie van Financiën, dat heeft gevraagd arbeidsvoorwaarden bij de bank te versoberen.

Dat staat in een brief met voorstellen die de bank heeft gestuurd aan de vakbonden, voorafgaand aan de cao-onderhandelingen, meldt De Telegraaf vrijdag.

Opinie

Bankbestuurder Carolien Princen schrijft in haar brief aan de bonden dat bankierssalarissen nog steeds als te hoog worden gezien. ‘Wij kunnen niet voorbij gaan aan de publieke opinie en de oproep van onze aandeelhouder, de staat.’

Met het oog op de aankomende beursgang wil de bank, de verhoudingen tussen kosten en inkomsten verbeteren. De personeelslasten lagen in het eerst half jaar op 1.119 miljoen euro tegenover 1.009 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Beursgang

De bank ziet de komende jaren geen ruimte voor een ‘collectieve loonstijging’. ‘Wij willen een langdurige periode met een nullijn afspreken die mogelijk verder gaat dan de expiratiedatum van de nieuwe af te sluiten cao,’ schrijft Princen.

Het kabinet maakte vorige maand bekend dat een beursgang voor ABN AMRO uiteindelijk de beste optie is voor de staatsbank. Het zal ten minste nog een jaar duren voor de bank daar klaar voor is. De staat zal naar verwachting verlies lijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.