economie

Accijnsverhoging veroorzaakt drastische daling wijnverkoop

Door Anne-Marie Spermon - 13 september 2013

De Nederlandse wijnverkoop is het afgelopen half jaar met 8 procent gedaald. Terwijl de verkoop voor het eerst in twintig jaar hard terugloopt, kopen steeds meer Nederlanders hun wijn over de grens.

Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW, slaat alarm: ‘De laatste accijnsverhoging was een brug te ver.’

100 procent

De wijnvereniging vraagt het kabinet met klem om de ‘zoveelste’ accijnsverhoging niet door te voeren. Momenteel betalen Nederlanders 83 eurocent accijns per liter wijn; dat zou in 2014 moeten worden opgehoogd naar ruim 95 eurocent.

Ten opzichte van 2002 is de wijnaccijns met bijna 100 procent gestegen. Elf jaar geleden vroeg de staat nog 48 eurocent per liter wijn.

Verschillen

De KNVW maakt zich daarnaast zorgen over de enorme verschillen in accijns tussen Europese landen. Vijftien EU-landen, waaronder Duitsland, kennen helemaal geen wijnaccijns. Nederlanders slaan dus steeds vaker een voorraadje – gemiddeld zo’n acht flessen – wijn in bij de oosterburen.

Een ‘doodsteek voor veel wijnimporteurs en detaillisten’ in Nederland, waarschuwt de belangenvereniging.

Averechts

Doordat Nederlandse wijndrinkers hun heil zoeken in het buitenland, worden de belastingopbrengsten uit wijnverkoop met naar schatting 300 miljoen euro gedrukt.

Niet alleen in de wijnbranch werken de verhoogde accijnzen averechts. Nederlandse truckers tanken massaal in het buitenland vanwege de hoge dieselprijzen, waardoor de staat minimaal een kwart miljard euro aan accijnzen misloopt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.