economie

AEX-index op hoogste stand sinds financiële crisis

Door Tom Reijner - 16 september 2013

De Amsterdamse AEX-index heeft maandag het hoogste niveau in vijf jaar bereikt. De hoofdgraadmeter op het Damrak stond rond 12 uur op 380,5 punten.

De laatste keer dat een stand van boven de 380 punten werd gehaald, was in de zomer van 2008, meldt Novum maandag. Dat was nog voor het begin van de financiële crisis.

Summers

Beleggers zijn vooral optimistisch gestemd over de terugtrekking van de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Lawrence Summers uit de opvolgingsrace om de positie van Ben Bernanke.

Bernanke is de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed). Beleggers hebben hun hoop gevestigd op de meer gematigde Janet Yellen, die ook in de race is voor de opvolging van Bernanke.

Afbouwen

Beleggers vrezen dat het steunbeleid van de Fed binnenkort wordt afgebouwd. Dat zou consequenties kunnen hebben voor de net herstellende wereldeconomie. Het steunbeleid voorziet in het opkopen van obligaties om de Amerikaanse economie te stimuleren. Elke maand brengt de Fed 85 miljard dollar in omloop.

Bernanke heeft al eens laten doorschemeren het stimuleringsprogramma langzaam af te willen bouwen. Summers wordt gezien als een econoom die dezelfde lijn als Bernanke volgt: hij zou wellicht de druk hebben opgevoerd om het stimuleringsprogramma naar een lager niveau terug te brengen. Yellen zou voor een ander beleid kunnen kiezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.