economie

Belastingdruk voor hoge inkomens stijgt naar bijna 60 procent

Door Tom Reijner - 20 september 2013

De belastingdruk gaat voor bijna alle inkomens omhoog, maar met name voor de hoge inkomens is die stijging fors. Twee tot drie keer modaal gaat vanaf 2014 in drie jaar tijd 59 procent belasting betalen over de top van hun inkomen. Nu is dat 52 procent.

De stijging komt door de afbouw van de algemene heffingskorting van ruim 2.000 euro en de verlaging van de arbeidskorting, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag.

De krant baseert zich op doorberekeningen van de Miljoenennota door fiscalisten en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, waarover Elsevier.nl woensdag al uitgebreid berichtte.

Nivellering

Volgens het FD worden door het kabinet via andere wegen alsnog nivelleringsmaatregelen ingevoerd. Eerder stuitten dergelijke maatregelen op groot verzet bij de VVD, toen het kabinet plannen had om de inkomensafhankelijke zorgpremie in te voeren. Die werd onder druk van de VVD-achterban uit het regeerakkoord geschrapt.

De PvdA ziet nivellering wel zitten. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat de sociaal-democraten voorstander zijn van een vijfde belastingschijf van 60 procent voor inkomens hoger dan 180.000 euro, de zogeheten Balkenendenorm.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.