economie

CBS: werkloosheid in augustus licht afgenomen

Door Tom Reijner - 19 september 2013

De werkloosheid in Nederland is in augustus gedaald. Er zijn 683.000 werklozen – oftewel 8,6 procent van de beroepsbevolking – tegen 694.000 in juli.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jongeren

De daling is vooral te danken aan de afname van het aantal werkloze jongeren. Dat de werkloosheid in augustus daalt, is opmerkelijk: de afgelopen twee jaar liep het aantal mensen zonder baan elke maand op.

De verwachting was dat de werkloosheid de komende tijd nog zou stijgen. Het Centraal Planbureau meldde maandag dat de werkloosheid in 2014 zal gaan stijgen naar 9,25 procent van de beroepsbevolking.

In het consumentenvertrouwen traden geen veranderingen op. De Nederlandse consument heeft nog altijd weinig vertrouwen in het economische klimaat en stelt grote aankopen daarom uit.

Uitkeringen

Het aantal werkloosheiduitkeringen (WW) is wel opgelopen. In augustus waren er 399.000 werklozen met een WW-uitkering. Dat is 1 procent meer dan in juli en maar liefst 31 procent in vergelijking tot augustus vorig jaar.

Met name het aantal uitkeringen aan vrouwen nam toe: met ruim 2 procent. Ook meer ouderen krijgen een werkloosheiduitkering: in deze groep gaat het om een stijging van bijna 2 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.