economie

‘CDA en D66 gaan grootste bezuiniging niet steunen’

Door Anna Vossers - 02 september 2013

De grootste voorgenomen bezuiniging van het kabinet, de versobering van de pensioenen, staat op losse schroeven. De fracties van D66 en CDA dreigen deze niet te steunen in de Eerste Kamer.

De fracties van D66 en CDA in de Eerste Kamer ‘kraken’ de pensioenplannen van het kabinet, schrijft De Telegraaf maandag. Dat zou blijken uit de schriftelijke inbreng van de partijen.

Premies

Het kabinet wil dat werknemers minder geld opzij kunnen zetten voor hun pensioen zonder daarover belasting te betalen. Het plan zou een besparing van 3 miljard euro moeten opleveren.

Er is geen garantie dat de premies die werkenden moeten betalen, tegelijkertijd omlaag gaan. Daarover gaan namelijk de pensioenfondsen. D66 en CDA vinden dat een probleem.

Hoge kosten

Eerder kwam de Raad van State al met een vernietigend oordeel over het pensioenplan. De uitvoeringskosten van de pensioenplannen zijn te hoog terwijl de opbrengst voor pensioendeelnemers ‘minimaal’ is.

De Eerste Kamer behandelt de pensioenplannen van staatssecretarissen Jetta Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) en Frans Weekers (Financiën, VVD) waarschijnlijk nog voor Prinsjesdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.