economie

Duizenden ondernemers in de knel bij Deutsche Bank

Door Servaas van der Laan - 13 september 2013

Zeker 16.000 ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) komen in de problemen doordat Deutsche Bank van ze af wil. De ondernemers kunnen geen andere bank vinden en zitten klem.

Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag.

Het gaat vooral om mkb’ers uit problematische sectoren als de landbouw, autoverkoop en de binnenvaart. Deutsche Bank wil van ze af omdat hun omzet te laag is en het rendement niet interessant. De bank wil zich vooral concentreren op grote klanten.

Geen investeringen

Ook vindt de bank de kans te klein dat investeringen van de mkb’ers zich gaan terugbetalen. De ondernemers die willen investeren krijgen dan ook vaak geen nieuw krediet van Deutsche Bank.

De mkb’ers voelen daarnaast het zwaard van Damocles boven het hoofd. ‘Veel ondernemers zijn bang iets fout te doen en de bank hiermee een reden te geven hun krediet sneller op te geven,’ zegt advocaat Jasper Hagers tegen de krant.

Slechte resultaten

Volgens de advocaat willen andere banken sommige ondernemers niet hebben vanwege hun slechte resultaten. Andere zijn scherpe tarieven gewend die ze bij andere banken intussen niet meer kunnen krijgen.

Alle ondernemers zitten ongewild bij Deutsche Bank. Zij werden in 2009 als ABN AMRO-klanten overgenomen toen die bank onderdelen moest afstoten. Minister van Financiën is op de hoogte van het probleem, maar zegt dat zijn bevoegdheden ‘beperkt zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.