economie

Energieakkoord leidt tot welvaartsverlies van 6 miljard

Door Anna Vossers - 20 september 2013

Het Energieakkoord leidt per saldo tot een welvaartsverlies van 6 miljard euro. Dat komt vooral door de gesubsidieerde aanleg van windparken op zee.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken het Energieakkoord heeft doorgerekend. Dat akkoord werd op 6 september getekend door het kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties.

Windmolenparken

In het Energieakkoord wordt 9,5 miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie in de periode tot en met 2020. Het grootste deel van dit geld gaat naar windmolens: bijna 8 miljard euro. 3,7 miljard euro gaat naar windparken op zee, 4,1 miljard euro naar windmolens op land.

Volgens minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) levert het Energieakkoord 15.000 banen op. Het EIB berekende echter dat het er 5.000 minder zijn, omdat de subsidie op windenergie op rekening van consumenten en bedrijven komt, die daardoor per saldo andere investeringen niet meer kunnen betalen.

Hoofdpunten

De belangrijkste punten uit het Energieakkoord zijn:

  • Oude kolencentrales worden uiterlijk in 2017 gesloten.
  • Er komen 1.000 windmolens bij.
  • Er wordt 400 miljoen euro vrijgemaakt voor het isoleren van huurhuizen.
  • Er komt een fonds van 600 miljoen euro voor energiebesparingen.
  • Er komen belastingvoordelen voor lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.