economie

‘G20: wereldeconomie herstelt, crisis nog niet voorbij’

Door Shari Deira - 06 september 2013

De landen van de G20 zien economisch herstel, maar benadrukken dat de crisis nog niet voorbij is. Dat zal de conclusie zijn die landen aan het eind van de bijeenkomst in het Russische Sint Petersburg zullen ondertekenen.

Een Russische functionaris die betrokken is bij het opstellen van de slotverklaring van de G20 heeft dat vrijdag gezegd. Volgens de ambtenaar is het ‘veel te vroeg om te zeggen dat de crisis ten einde is en dat het vanaf nu makkelijk zal worden’.

Trend

De discussie tussen de leiders donderdagavond ging vooral over de staat van de wereldeconomie en de afzwakking van de groei in de opkomende landen. In de slotverklaring zal ook staan dat ‘de opkomende landen een grote bijdrage leveren aan de wereldwijde groei, maar dat er langzamere trend zichtbaar is’.

De top in Sint Petersburg duurt twee dagen. Tot de G20 behoren negentien landen en de Europese Unie die samen 90 procent van de totale wereldeconomie uitmaken. De groep komt in principe één keer per jaar bij elkaar.

Syrië

Tijdens deze top hebben regeringsleiders niet alleen gesproken over de economie, maar ook over de situatie in Syrië. De Russische president Vladimir Poetin zou zijn Amerikaanse collega Barack Obama onder druk hebben gezet om zich niet te mengen in de strijd in Syrië.

De relatie tussen de twee landen staat onder druk, omdat Rusland tegen een militaire interventie is. Volgens de Chinese minister Zhu Guanguao (Financiën) zou een militaire actie negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie doordat de olieprijs zou stijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.