economie

‘In augustus 50 procent meer huizen verkocht dan vorig jaar’

Door Tom Reijner - 02 september 2013

Het aantal verkochte huizen is in de maand augustus flink gestegen. Er zijn in de vorige maand ongeveer 11.500 woningen verkocht, 50 procent meer dan augustus vorig jaar. Ook het aantal bezichtigingen van huizen die te koop staan, stijgt.

De stijgende huizenverkoop laat zien dat het optimisme op de huizenmarkt toeneemt, zegt woordvoerder Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars maandag.

Kanttekening

Bij de stijging van 50 procent moet wel een kanttekening worden gemaakt: vorig jaar augustus was een erg slechte maand voor de huizenmarkt. Bovendien is de bodem van de huizenprijzen na jaren van crisis op de huizenmarkt nu wel bereikt.

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, neemt de ‘kooplust’ toe. Stoop verwacht op basis van aanvragen voor huizenbezichtiging dat ook september een goede maand wordt.

Kimman weet wel waarom mensen nu meer huizen kopen: de betaalbaarheid van koophuizen. De netto maandlasten voor een rijtjeshuis zijn 695 euro, tegen 880 euro voor hetzelfde huis in 2009. Ook de extreem lage stand van de hypotheekrente komt het herstel van de huizenmarkt ten goede.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.