economie

‘Kabinet schrapt fiscale maatregelen voor zzp’ers’

Door Shari Deira - 03 september 2013

Het kabinet zou van plan zijn de fiscale maatregelen die zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) raken, te laten vervallen. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Belastingen) wil de lastenverzwaringen intrekken.

Weekers zal binnenkort een onderzoek aankondigen naar oneigenlijk gebruik van de zzp-regeling, meldt de website Lef moet Lonen, die wordt ondersteund door de VVD, op basis van bronnen in Den Haag.

Het kabinet was van plan om belastingvrijstellingen voor zzp’ers te schrappen. Hierdoor dreigde een flinke lastenverzwaring voor deze groep zelfstandigen. Volgens belangenorganisaties zouden sommige zzp’ers er 200 tot 300 euro per maand op achteruitgaan.

Misbruik

Met het schrappen van vrijstellingen voor zzp’ers wilde het kabinet ook oneigenlijk gebruik ervan stoppen. Werkgevers zouden vaak ex-werknemers inhuren als zzp’er. De lasten voor de werkgever zijn dan lichter en ook de zzp’er houdt geld over dankzij aftrekposten.

Oud-VVD-leider Hans Wiegel riep het kabinet vorige maand op de plannen die leiden tot lastenverzwaringen voor zzp’ers uit het Regeerakkoord te halen. Hij vreest veel faillissementen als de belastingmaatregelen in 2015 worden doorgevoerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.