economie

Minister Kamp: Sociaal Akkoord niet heilig voor kabinet

Door Servaas van der Laan - 22 september 2013

Het Sociaal Akkoord zoals het nu op tafel ligt, kan nog worden aangepast. ‘Als je iets heilig verklaart en daar niet meer over spreekt, krijg je dus nooit steun’.

Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zondag bij Buitenhof.

Staat als een huis

Volgens de minister ‘staat het akkoord als een huis’ maar is het wel logisch dat er nog over gesproken kan worden. Anders is het namelijk nooit mogelijk om de broodnodige steun bij de oppositie te krijgen.

De coalitie van VVD en PvdA heeft een of meerdere oppositiepartijen nodig om het plan door de Eerste Kamer te krijgen. Om dat te bereiken kun je volgens Kamp niet ‘bij voorbaat zeggen tegen degene waarvan we steun willen hebben “jullie kunnen alleen maar ja of nee zeggen”, dat werkt niet,’ zei de VVD-minister.

Openbreken

Zaterdag kwam VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra met woorden van vergelijkbare strekking. Ook Zijlstra zei dat dit akkoord nog niet heilig is.

Werkgevers en werknemers houden vooralsnog wel vast aan het dit voorjaar gesloten akkoord. Maar de oppositie dringt aan op aanpassing. Zo wil zowel het CDA als D66 dat het plan wordt opengebroken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.