economie

Nederland verdwijnt uit top vijf meest concurrerende landen

Door Servaas van der Laan - 03 september 2013

Duitsland en de Verenigde Staten hebben Nederland ingehaald op de ranglijst van meest concurrerende landen van het World Economic Forum (WEF). Nederland zakt van de vijfde naar de achtste plaats.

Het afglijden van Nederland wordt volgens de economen van het WEF veroorzaakt door het verzwakken van de financiële markten. Door instabiele banken wordt het steeds lastiger voor bedrijven en ondernemers om geld te lenen in Nederland. Daarnaast zorgen de inflexibele arbeidsmarkt, bureaucratie, hoge belastingdruk en gebrek aan kapitaal voor problemen in de Nederlandse economie.

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) prees Nederland maandag tijdens de H.J. Schoo-lezing voor de hoge plek op de ranglijst van meest concurrerende landen. De premier noemde daarbij expliciet dat Nederland landen als Duitsland en de Verenigde Staten achter zich laat.

Maar hij zei ook dat Nederlanders zullen moeten veranderen. ‘De snelste manier om kwijt te raken wat we hebben, is om krampachtig vast te houden aan wat we hebben,’ zei de premier. Die woorden zijn nu, sneller dan de premier waarschijnlijk had gehoopt, al bewaarheid geworden.

Innovatief

Het WEF prijst Nederland, net als Rutte dat maandag deed, wel voor de innovatieve kracht van bedrijven en is ook te spreken over de kwaliteit van het onderwijs en de infrastructuur.

Ondanks het forse begrotingstekort is de ‘macro-economische omgeving sterker dan die van veel andere ontwikkelde economieën’. De top 3 van meest concurrerende landen wordt gevormd door Zwitserland, Singapore en Finland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.