economie

Nederlandse export naar Azië daalt flink

Door Tom Reijner - 05 september 2013

Nederlandse exporteurs die veel producten op de Aziatische markten afzetten, zien de inkomsten uit de export duidelijk teruglopen. Zij leiden daaruit af dat het na jaren van grote economische voorspoed minder goed gaat met de opkomende economieën in Azië.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad donderdag op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kentering

In het eerste half jaar van dit jaar is de export van Nederlands bedrijven naar zeven Aziatische markten – China, Indonesië, India, Zuid-Korea, Maleisië, Singapore en Thailand – met 9,7 procent afgenomen. Dat is een kentering in het beeld van de afgelopen jaren. In 2012 lag de waarde van de export maar liefst 168 procent hoger dan in 2004. De Nederlandse export naar Indonesië groeit nog wel.

Ook andere landen met een traditioneel grote export naar Azië ondervinden hinder van de teruglopende economieën in Azië. Het Duitse bureau voor de statistiek kwam woensdag met cijfers die ook een neergaande trend laten zien. In de eerste helft van dit jaar zakte de Duitse export naar China in met zo’n 5,9 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.