economie

Nieuwe munt Rotterdam-Zuid moet contact tussen buren versterken

Door Anne-Marie Spermon - 03 september 2013

In Rotterdam-Zuid kunnen inwoners vanaf dinsdag betalen met een nieuwe, plaatselijke munt: de Zuiderling. Het geld is ontwikkeld als ruilmiddel voor allerlei diensten en klusjes.

Dat meldt nieuwszender RTV Rijnmond.

Half uur

De nieuwe geldeenheid heeft slechts één biljet: 1 Zuiderling. De waarde is volgens de ontwikkelaars moeilijk in geld uit te drukken, maar dat is ook niet de bedoeling.

‘Het is geen geld,’ verduidelijkt initiatiefnemer Luc Manders. Een Zuiderling is een half uur werk waard en kan naar behoeven worden ingewisseld voor uiteenlopende diensten, van grasmaaien of muziekles geven tot oppassen en spaghetti bolognese maken.

Contact

Het ruilprincipe moet de munt aantrekkelijk maken. Gebruikers kunnen profiteren van elkaars talenten, hebben een nieuwe reden om met elkaar in contact te komen, en voelen zich goed wanneer zij buurtbewoners helpen, zo denken de makers.

De organisatie wil dat positieve gevoel zoveel mogelijk verspreiden: ook kinderen, met toestemming van hun ouders, mogen Zuiderlingen verdienen. Zowel de gemeente Rotterdam als de Nederlandsche Bank steunt het initiatief.

De Dam

Bij aanmelding krijgen de inwoners van Rotterdam-Zuid, tegen betaling van 4,50 euro, direct zes biljetten als startkapitaal, waarna het grote ruilen kan beginnen. Fooi geven mag best, vindt de organisatie, maar in principe kost één uur arbeid altijd twee Zuiderlingen.

De Zuiderling is niet de enige lokale geldeenheid in de havenstad. Voor Rotterdamse ondernemers werd kortgeleden De Dam ontwikkeld, een puur digitale munteenheid, waarbij gebruikers elkaar op internet krediet verlenen.

Maandag ruilde een gezin Damkrediet voor een taxirit van het vliegveld naar huis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.