economie

Nigerianen: compensatie Shell onvoldoende

Door Tom Reijner - 13 september 2013

Inwoners van het Nigeriaanse dorp Bodo in het zuidoosten van Nigeria hebben een aanbod van Shell voor opgelopen schade door olielekkages in 2008 afgewezen. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij en de dorpelingen kunnen het niet eens worden over de omvang van de lekkages.

Ook de schade die daardoor is ontstaan is onderdeel van de onenigheid, meldt een woordvoerder van Shell in Nigeria vrijdag.

Verantwoordelijkheid

Naar verluidt zien de dorpelingen het aanbod van de oliemaatschappij als een ‘belediging’. Shell neemt de verantwoordelijkheid op zich voor de lekkages en zou ruim 35 miljoen euro hebben geboden om de olie op te ruimen en vissers te compenseren.

Volgens de vissers is in de lokale visserijsector meer olie terecht is gekomen dan Shell beweert. Volgens Shell komt het merendeel van de lekkages voor rekening van de Nigerianen die illegaal olie zouden aftappen. In 2008 bliezen militanten in het zuiden van Nigeria oliepijpleidingen van Shell op, waardoor grote schade ontstond.

In 2012 begonnen de dorpelingen een rechtszaak tegen Shell, maar de partijen spraken af dat ze eerst zelf zouden onderhandelen. Nu die besprekingen zijn mislukt stappen de advocaten van de dorpsbewoners opnieuw naar de rechter, vermoedelijk in Groot-Brittannië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.