economie

NS verhoogt prijs treinkaartje volgend jaar met 3,4 procent

Door Shari Deira - 06 september 2013

De prijs voor een treinkaartje bij de NS gaat volgend jaar gemiddeld met 3,4 procent omhoog. Het vervoersbedrijf wil reizigers op deze manier laten meebetalen aan de hogere kosten voor het gebruik van het spoor, die pas in 2015 ingaan.

Dat staat in een brief aan het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer.

Verhoging

De verhoging bestaat uit 2 procent inflatiecorrectie en 1 procent prijsstijging is nodig voor de hogere gebruiksvergoeding voor het spoor van 50 miljoen euro per 2015.

Daarnaast is er nog tijdelijke verhoging van 0,38 procent voor het oplossen van het zogeheten dubbelopstaptarief wanneer met verschillende vervoerders wordt gereisd. De opbrengsten hiervan gaan naar regionale vervoerders, die worden gecompenseerd voor de ontstane prijsschokken voor het oplossen van het probleem.

Verlies

Vorige maand bleek dat de NS dankzij het debacle rond de Fyra een moeilijk eerste half jaar heeft gehad. Het bedrijf leed een verlies van 76 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 147 miljoen euro.

Reizigersorganisatie Beter OV vindt dat de NS met de tariefstijging vanwege de toegenomen intraheffing ‘voor de muziek uit loopt’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.