economie

Oudste bank ter wereld stopt rentebetalingen obligaties

Door Servaas van der Laan - 23 september 2013

De oudste bank ter wereld, de Banca Monte Paschi di Siena, stopt met het uitkeren van rentebetalingen van een aantal achtergestelde obligatieleningen. De bank wil zo op rekening van investeerders een faillissement zien te voorkomen.

Dat heeft de Italiaanse bank maandag bekendgemaakt.

Het gaat om drie achtergestelde obligatieleningen met een totale waarde van 481 miljoen euro waarmee het in 2008 de aankoop van Antonveneta financierde. Volgens de bank staan de voorwaarden van de lening de maatregel toe.

Investeerders moeten bloeden

De derde bank van Italië handelt volgens de wil van de Europese Commissie. Eurocommissaris Joaquin Almunia stuurde een brief naar de Italiaanse overheid waarin Monte Paschi werd gevraagd om de problemen eerst zelf op te lossen voordat om Europese steun wordt gevraagd.

De bank kwam in grote problemen doordat het in 2008 voor veel te veel geld Banca Antonveneta aankocht zonder de boeken van de bank te hebben gezien. Door het uitbreken van de schuldencrisis leed de bank het ene miljardenverlies op het andere.

Corruptie

Daar komt bij dat de bank een aantal derivatenconstructies verborgen heeft gehouden voor de toezichthouders. Hierdoor was het werkelijke verlies nog veel groter. De bank kreeg in februari 4 miljard euro steun van de overheid, maar de problemen houden aan.

Italiaanse justitie onderzoekt of bestuurders strafbare feiten hebben gepleegd. Meerdere huizen van bestuursvoorzitters werden doorzocht. Het hoofd persvoorlichting van de bank kon de druk niet meer aan en sprong begin dit jaar door het raam van zijn kantoor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.