economie

Overheidstekort 2,5 procent, ‘geen reden tot juichen’

Door Tom Reijner - 27 september 2013

Het tekort van de overheid is in de periode juli 2012 tot en met juni 2013 uitgekomen op 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee komt het overheidstekort ruim onder de Europese bovengrens van 3 procent uit.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Opbrengsten

Over heel 2012 was het tekort nog 4,1 procent van het bbp. Dat het tekort nu meevalt, is vooral te danken aan het eerste kwartaal van dit jaar: er was een overschot van 4,5 miljard euro, grotendeels veroorzaakt door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van frequenties van mobiele telefoons.

In het tweede kwartaal gaf de overheid 7 miljard euro meer uit dan zij aan inkomsten ontving. Samengenomen is het overheidstekort de eerste helft van dit jaar lager dan in overeenkomstige kwartalen in de afgelopen vier jaar.

In een reactie op de vandaag gepubliceerde cijfers zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dat de cijfers geen reden tot juichen zijn, omdat de cijfers volgens hem niet representatief hoeven te zijn voor het hele kalenderjaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.