economie

Rabobank aangeklaagd voor fraude met rente Libor

Door Tareq Hyder - 24 september 2013

Rabobank is door een Amerikaanse toezichthouder aangeklaagd vanwege betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. De zaak is aangespannen door de National Credit Union Administration (NCUA) en betreft ook internationale banken als JPMorgan Chase, Credit Suisse en Barclays.

De NCUA , het Amerikaanse overheidsorgaan dat kredietunies reguleert, claimt dat het gerommel met de Libor-rente leidde tot het verlies aan inkomsten en uiteindelijke faillissement van vijf coöperatieve banken.

‘Door de fraude liepen investeerders rentebetalingen mis waar ze recht op hadden’, aldus een verklaring van de NCUA.

Ijkpunt

De London Interbank Offered Rate (Libor) is het gemiddelde rentetarief waartegen een groep belangrijke banken, waaronder Rabobank, onderling in London leningen verstrekt.

Daarmee is het tarief het belangrijkste ijkpunt voor honderden biljoenen dollars aan financiële producten wereldwijd.

Manipulatie

In 2012 kwam aan het licht dat er regelmatig gesjoemeld werd bij de dagelijkse vaststelling van de rente. Door die te manipuleren konden banken hun financiële positie versterken of gezonder doen lijken.

Rabobank gaat niet inhoudelijk in op de zaak. Wel gaf de bank bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers in augustus aan alvast een bedrag opzij te zetten voor een eventuele schikking in de Libor-zaak. Hoe hoog die voorziening is, werd niet bekend gemaakt. Op basis van eerdere schikkingen wordt een boete van minstens 330 miljoen euro verwacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.