economie

Tanken wordt duurder door nieuw accijnsplan

Door Anna Vossers - 11 september 2013

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, Milieu) wil de accijnzen op benzine en gewone diesel verhogen en die op biobrandstoffen verlagen. Daardoor is de automobilist meer geld kwijt bij het tankstation.

De verhoging kan boven op een al eerder geplande verhoging van de accijns komen, schrijft De Telegraaf.

Denktank

Het accijnsplan komt van een denktank die een advies heeft uitgebracht over het stimuleren van biobrandstoffen. Mansveld heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat ze het overweegt, maar dat het ministerie van Financiën uiteindelijk over accijnzen beslist.

In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over het voorstel, schrijft De Telegraaf. De VVD vindt dat staatssecretaris Mansveld ‘haar oren laat hangen naar linkse groeperingen’. Het CDA vindt dat het kabinet de accijns op brandstof juist moet verlagen.

Europese Unie

Mansveld moet volgens Europese afspraken zorgen dat in 2017 10 procent van het vervoer op energie uit hernieuwbare energie rijdt. Volgens de staatssecretaris is het ‘in tijden van economische crisis’ niet mogelijk om bijvoorbeeld zo veel subsidies uit te geven dat Nederland aan die norm voldoet.

De brandstoftaks is samen met Europese regelingen voor het bedrijfsleven volgens haar een van de weinige resterende mogelijkheden. Het wordt in de loop van volgend jaar bekend of het plan van Mansveld doorgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.