economie

Inkomensverschillen nog steeds klein, Nederland in top-5 EU

Door Shari Deira - 22 oktober 2013

De inkomensongelijkheid was ook vorig jaar in Nederland betrekkelijk klein in vergelijking met andere lidstaten van de Europese Unie (EU). De verschillen tussen inkomens waren vorig jaar even klein als het jaar daarvoor.

Al sinds het begin van deze eeuw zijn de inkomensverschillen vrijwel onveranderd, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Alleen in 2007 was er kleine verandering. De hogere inkomens, vooral zelfstandigen, profiteerden toen bovengemiddeld van de economische opleving. Zelfstandigen werden in 2008 echter ook als eerst getroffen door de economische crisis.

Werknemers

De verschillen tussen inkomens van zelfstandigen zijn een stuk groter dan onder werknemers en uitkeringsontvangers, meldt het CBS. Zij zijn ook gevoeliger voor conjuncturele ontwikkelingen.

Nederland staat in de top-5 van landen met een lage inkomensongelijkheid in de EU. Inkomensverschillen zijn het kleinst in Slovenië, gevolgd door Zweden, Tsjechië en Slowakije. De verschillen zijn naar verhouding groot in Letland, Bulgarije en Portugal.

Het verkleinen van de inkomensverschillen is een speerpunt van regeringspartij PvdA. Premier Mark Rutte (VVD) noemde dit eind vorig jaar ‘verdedigbaar‘.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.