economie

Ook nieuwe Rabo-topman biedt excuses aan voor Libor-fraude

21 november 2013

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Nederlandse bankensector heeft de Rabobank opnieuw excuses aangeboden voor de jarenlange manipulatie van de Libor-rente.

De nieuwe topman van de bank Marinus Minderhoud bood donderdag zijn ‘welgemeende excuses’ aan voor de schade die door de fraude is aangericht. Op de hoorzitting spreken, naast Minderhoud, onder anderen topmannen van ING en ABN Amro.

Teleurstelling

Minderhoud zei, net als de vertrokken Rabobank-topman Piet Moerland dat eind oktober deed, dat de fraude indruist tegen alle kernwaarden van de Rabobank.

Niet alleen de cliënten waren ‘teleurgesteld’, ook de zestigduizend Rabo-medewerkers die niets met de fraude te maken hadden, waren dat, zei Minderhoud. Hij voegde er aan toe dat de bank ‘tal van maatregelen’ heeft genomen om een toekomstige fraude te voorkomen.

Coöperatief

Sipko Schat, verantwoordelijk voor de afdeling waar de Libor-fraude plaatshad, trad maandag per direct terug uit de raad van bestuur van de Rabobank. Voor zijn aanblijven bestond onvoldoende draagvlak onder lokale vestigingen van de Rabobank.

De basis van de coöperatieve structuur van de Rabobank wordt gevormd door de plaatselijke banken: deze opereren zelfstandig, met een eigen bestuur en hebben van oudsher veel zeggenschap in deze structuur.

Juist dat model staat de laatste tijd onder spanning: in augustus van dit jaar plaatste het Rabo-hoofdkantoor 43 van de 136 lokale banken onder verscherpt toezicht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.