economie

Bedrijven laten wanbetalers steeds vaker lopen

Door Servaas van der Laan - 27 januari 2014

Steeds meer bedrijven laten wanbetalers vrijuit gaan. Door hogere tarieven van de rechtbank kiezen ondernemers ervoor om openstaande facturen noodgedwongen af te schrijven als verlies.

Met die waarschuwing komt de Raad voor de Rechtspraak maandag in het AD.

Risico te groot

De Raad vindt de tarieven te hoog en roept de politiek op om in te grijpen. Uit cijfers van het Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de tarieven de afgelopen twee jaar flink zijn gestegen.

Voorheen kon een ondernemer voor 70 tot 200 euro een openstaande factuur via de rechter opeisen. Maar met de huidige griffierechten zou de balans tussen de te incasseren bedragen en de rechterlijke kosten zoek zijn. Dit speelt vooral bij bedragen tot 1.500 euro.

Vrij spel voor wanbetaler

‘Als je een vordering hebt van 600 euro, dan is het griffierecht op dit moment 462 euro. Daar komen nog diverse kosten bovenop. Dan ben je 700 euro kwijt om 600 euro te incasseren,’ zegt gerechtsdeurwaarder Michel van Leeuwen die duizenden ondernemingen bijstaat. Volgens de deurwaarder hebben wanbetalers in het midden- en kleinbedrijf steeds vaker vrij spel.

De deurwaarders en de Raad voor de Rechtspraak willen dat er lagere tarieven komen voor vorderingen tot 5.000 euro. De Tweede Kamer spreekt binnenkort over de kwestie. De PvdA, D66 en SP zouden wel oren hebben naar een aanpassing van de regels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.