economie

Investeerder ProCures wil niet verder met boekhandels Polare

Door Anna Vossers - 29 januari 2014

ProCures, de investeringsmaatschappij die eerder de noodlijdende boekhandels van Selexyz en De Slegte kocht, wil niet verder met de daaruit gevormde boekhandelketen Polare. ProCures praat met twee investeerders over het lot van de boekwinkels.

Dat heeft Polare-commissaris Cor Molenaar gezegd tegen Het Financieele Dagblad. Eerder zei Polare-directeur Jan van der Wouw al bij RTL Nieuws dat de boekhandel 2 tot 3 miljoen euro extra nodig heeft om te overleven, en dat in dat geval het personeel kan aanblijven.

Eén pakket

Molenaar zegt namens Polare in het Financieele Dagblad er vertrouwen in te hebben dat alle twintig boekhandels gezamenlijk kunnen worden verkocht, omdat deze nog operationeel winstgevend zouden zijn.

De uitspraak is opvallend, omdat boekenleverancier CB de leveringen stopte en ook de banken ABN AMRO en ING geld zouden willen zien. De Nederlandse boekhandels van Polare zijn sinds dinsdag gesloten, volgens Molenaar om te voorkomen dat deze banken beslag leggen op gemaakte omzet.

Overname

ProCures nam in 2011 de twee boekwinkelketens over voor 3,5 miljoen euro. Daarbovenop kwam nog de overname van een onbekende schuld én de investeringen die het bedrijf uit Bussum heeft gedaan om de tweedehands- en ramsjketen De Slegte samen te voegen met Selexyz-winkels zoals Donner, Broese en Scheltema onder de nieuwe naam Polare.

De kans is klein dat ProCures alle kosten die het heeft gemaakt, terugverdient bij een overname. ProCures stapte na de redding van de boekhandels in nog een noodlijdende winkelketen: Free Record Shop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.