economie

Massaontslag bij Rabobank Nederland: tot 2.000 banen weg

Door Servaas van der Laan - 24 januari 2014

Bij Rabobank Nederland in Utrecht zullen de komende twee jaar nog eens 1.000 tot 2.000 banen verdwijnen. De aangekondigde ontslagronde past in de grote reorganisatie waarbij driehonderd kantoren de deuren moeten sluiten.

Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

220 miljoen euro

Op het hoofdkantoor werken nu nog 11.500 mensen. Zeker 1.000 van hen zullen de komende tijd hun spullen moeten pakken. Rabobank wil de komende twee jaar nog eens 220 miljoen euro aan kosten besparen. De bank kondigde aan de activiteiten in Nederland te willen herinrichten en daarbij te streven naar honderd lokale banken.

Eerder liet de bank al weten aan 8.000 banen te zullen schrappen bij de lokale Rabobank-kantoren. Dat gebeurt in het kader van het programma Visie 2016. De 1.000 tot 2.000 banen waarvan nu sprake is, komen daar nog bovenop in het bestuurscentrum in Utrecht.

Beter, sneller en slimmer

Bestuurder Ralf Dekker liet weten ervan overtuigd te zijn dat het ‘beter, sneller en slimmer kan’  in de centrale organisatie en bovendien tegen lagere kosten. ‘Die beweging naar een soberder en slagvaardiger bank, als onderdeel van Visie 2016, is inmiddels volop in gang gezet. Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie.’

Rabobank trekt de komende jaren per jaar 100 miljoen euro extra uit voor investeringen in mobiel bankieren en automatisering. De bank heeft de ambitie om in Nederland leidend te worden in de slag om het digitale bankieren.

Libor

Vorig jaar raakte Rabobank in opspraak vanwege het manipuleren van de Libor- en Euriborrente. Een klein groepje medewerkers van de boerenleenbank gaf jarenlang valse gegevens door, waardoor zij de rente waartegen de bank kon lenen en uitlenen, manipuleerden.

Om strafvervolging te voorkomen, heeft de bank in totaal al voor 774 miljoen euro geschikt en bestuursvoorzitter Piet Moerland stapte op. Advocaat Gerard Spong is een klachtenprocedure gestart om het Openbaar Ministerie alsnog te dwingen de Nederlandse bestuursvoorzitters te vervolgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.