economie

Noodlijdend Polare sluit tijdelijk alle boekwinkels in Nederland

Door Tom Reijner - 27 januari 2014

De twintig Nederlandse boekwinkels van Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, gaan vanaf dinsdag tijdelijk hun deuren sluiten. De boekwinkelketen ziet zich daartoe genoodzaakt om het voortbestaan van de winkels veilig te stellen.

Het besluit valt ‘met het oog op een strategische heroriëntatie’. Ook de webwinkel gaat voorlopig op zwart, meldt Polare maandag.

‘Ondanks de recent hervatte levering door CB, het voormalige Centraal Boekhuis, biedt de hernieuwde overeenkomst geen structurele oplossing,’ De zogeheten outlet stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven gewoon doordraaien.

Snijden

De keten heeft zo’n driehonderdvijftig werknemers. Eind november vorig jaar liet Polare weten dat er in Nederland vijfenzeventig arbeidsplaatsen verdwijnen.

De leiding zag vanwege de sterk gekrompen omzet in de boekensector geen andere optie dan flink te snijden in de kosten. Het niet nemen van de noodzakelijke maatregelen zou betekenen dat de keten ten dode is opgeschreven, zei een woordvoerder destijds.

Poolster

Polare, de keten die na de samenvoeging van de twee boekenketens ontstond, is eigendom van investeringsmaatschappij ProCures.

De naam Polare komt voort uit de Poolster ‘Stella Polare‘: ‘een heldere en betrouwbare ster die al eeuwenlang dient als navigatie,’ en dat is precies wat het bedrijf wil zijn: een gids die je helpt om de juiste boeken te vinden. Maar tot dusver lukt dat nog niet zo aardig.

Polare wijt de problemen aan dalende bestedingen in de boekensector die naar verwachting dieptepunt nog niet hebben bereikt. Het afgelopen kwartaal zakte de verkoop van boeken met meer dan 11 procent terug, zegt de boekhandelketen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.