economie

OM: medewerkers Rabobank pleegden honderd strafbare feiten

Door Gerlof Leistra - 29 januari 2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in het strafrechtelijk onderzoek naar de rol van Rabobankbankiers in de Liboraffaire honderd strafbare feiten ontdekt. Toch besloot het niet tot vervolging over te gaan, maar te schikken.

Dat zegt persofficier Thomas Bosch van het OM deze week in Elsevier.

Passende straf

De Rabobank trof in november een schikking met het OM, zodat de bank niet zou worden vervolgd. Per strafbaar feit kon het OM maximaal een boete van 760.000 uitdelen aan de Rabobank, vandaar dat de totale schikking op een bedrag van 70 miljoen euro kwam.

Bosch: ‘Wij zien dat als een passende straf.’ De maximale celstraf zou in een rechtszaak zes jaar gevangenisstraf zijn geweest, voor valsheid in geschrifte. Van witwaspraktijken of een criminele organisatie was niet voldoende bewijs.

Criminele organisatie

Advocaat Gerard Spong denkt niet dat de Rabobank passend is gestraft. Via een zogeheten artikel 12-procedure wil hij alsnog voor elkaar krijgen dat het OM de bank vervolgt.

‘Als werknemers van de bank over een periode van zes jaar structureel valsheid in geschrifte plegen, vormen zij alleen om die reden al een criminele organisatie,’ zegt hij tegen Elsevier.

Liboraffaire

De Rabobank trof in november een megaschikking van 774 miljoen euro met Nederlandse en buitenlandse autoriteiten. Zestien bankiers die betrokken waren bij de manipulatie van tarieven van onder meer de Libor- en Euriborrente zijn inmiddels ontslagen.

Nog eens veertien medewerkers werden disciplinair gestraft. Het OM doet nog onderzoek naar strafbaar handelen van de ontslagen medewerkers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.