economie

Vier grote Nederlandse bedrijven die onlangs failliet gingen

Door Tom Reijner - 28 januari 2014

De recessie mag dan wel officieel voorbij zijn in Nederland, maar dat betekent nog niet dat bedrijven uit de financiële problemen zijn geraakt.

De grootste garnalenhandelaar van Europa, Heiploeg, werd dinsdag failliet verklaard. Het Groningse bedrijf zal niet de laatste zijn.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat het aantal faillissementen voorlopig niet zal dalen, ondanks het feit dat het in Nederland economisch wat beter lijkt te gaan. ‘Veel bedrijven hebben hele magere jaren achter de rug, de reserves zijn op,’ legt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen uit.

Elsevier.nl zet vier grote bedrijven die na de bekendmaking van het einde recessie in november vorig jaar failliet gingen, op een rij.

1. Aldel

De Groningse aluminiumsmelter Aldel sloot eind december de deuren, nadat het bedrijf in de problemen was gekomen door hoge elektriciteitsprijzen en een overcapaciteit aan smelterijen op een verslechterde wereldwijde aluminiummarkt.

Honderden medewerkers staan op straat. De schuld van het bedrijf bedroeg naar schatting 25 miljoen euro. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) verklaarde woensdag weinig te zien in een reddingsplan van Aldel dat werd gepresenteerd door Groningse ondernemers.

2. Siebel

Vorige week dinsdag sprak de Amsterdamse rechtbank het faillissement uit van juweliersketen Siebel. De directie van het bedrijf met vestigingen verspreid over het land slaagde er, onlangs verwoede pogingen, niet in om het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten.

Dat was de voornaamste reden dat het faillissement officieel werd aangevraagd. Siebel had zesendertig winkels verspreid over het land. Die werden afgelopen vrijdag al gesloten. De keten heeft honderdzeventig  personeelsleden. In 2012 vierde het bedrijf nog het honderdjarig bestaan.

3. ECI

Op de in zwaar weer verkerende boekenmarkt kon boekenclub ECI de financiële problemen niet meer oplossen. Nadat het bedrijf vorig jaar december uitstel van betaling kreeg, volgde eerder deze maand alsnog het faillissement.

De curator zou in gesprek zijn met verschillende partijen over een overname. Op de website is te lezen dat de webwinkel ‘gewoon’ nog open is en dat bestellingen worden geleverd. De boekenclub heeft zo’n tweehonderd medewerkers.

4. Bowie Recycling

Ook de Brabantse afvalverwerker Bowie Recycling is failliet, werd eerder vandaag bekend. Het hoofdkantoor in de Brabantse plaats Landhorst was maandag al gesloten.

Het familiebedrijf heeft depots in heel het land, zoals in Hoogeveen, Emmen, Venlo en Roermond. Bij de afvalverwerker werken tweehonderd personen. Bowie heeft last van de malaise in de bouwsector, waar het aanbod van werk en opdrachten al jaren afneemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.