economie

Weekers: problemen met toeslagen onvermijdelijk door aanpak fraude

Door Shari Deira - 24 januari 2014

In de strijd tegen belastingfraude is enig ongemak bij het ontvangen van toeslagen onvermijdelijk. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) zegt dat de problemen van te voren al werden verwacht.

Weekers reageert met deze boodschap op de zorgen van CDA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

Maatregel

De partijen stelden vragen aan Weekers over het bericht een aantal gezinnen dat al maanden op toeslagen zit te wachten. Zo’n 125.000 mensen hebben niet, of niet op de juiste manier, gereageerd op verzoek van de Belastingdienst om informatie hierover.

‘Ik snap de bezorgdheid, maar ik heb deze maatregel in overleg met de Tweede Kamer afgesproken,’ zegt de staatssecretaris. Weekers heeft naar eigen zeggen er van te voren op gewezen dat de aanpak van toeslagenfraude in praktijk wat problemen kan opleveren.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt dat het wetsvoorstel waar Weekers naar verwijst al twee jaar oud is. Het zou dus geen reactie zijn op de zogenoemde Bulgarenfraude.

Schuldig

Anonieme belastingambtenaren zeiden donderdag in RTL Nieuws dat ‘mensen aan het lijntje worden gehouden’. Volgens de ambtenaar hangen Nederlanders met toeslagen soms huilend aan de lijn omdat ze in betalingsproblemen komen.

Tegen de NOS zegt Weekers dat burgers die hun toeslagen niet ontvangen daar zelf schuldig aan zijn. Zij zouden te langzaam reageren op oproepen van de Belastingdienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.