economie

DNB eist schadevergoeding voor faillissement Icesave

Door Anna Vossers - 10 februari 2014

De Nederlandsche Bank (DNB) is naar de IJslandse rechter gestapt om de schade vergoed te krijgen die Nederlandse spaarders opliepen door het faillissement van de spaarbank Icesave. Het IJslandse garantiefonds TIF heeft laten weten dat DNB omgerekend 660 miljoen euro van IJsland eist.

Het Britse Financial Services Compensation Scheme (FSCS) eist 2,87 miljard euro van IJsland. Inclusief rente kunnen de claims van Nederland en Groot-Brittannië samen oplopen tot ruim 6 miljard euro.

Landsbanki

Door de val van moederbedrijf Landsbanki in 2008 verloren veel Nederlandse en Britse spaarders het geld dat zij op rekeningen bij Icesave hadden gezet. Ook veel Nederlandse gemeenten en provincies waren met de IJslandse bank in zee gegaan.

De tegoeden die binnen de normen van het depositogarantiestelsel vielen, zijn gecompenseerd door DNB en de Britse toezichthouder. Die proberen al jaren om de rekening door te schuiven naar IJsland. Per rekeninghouder willen zij 20.000 euro plus rente zien van de IJslanders.

Kiezers

IJsland zegt dat het zo’n 90 procent van de kosten die Nederland en Groot-Brittannië hebben gemaakt al heeft terugbetaald, meldt persbureau Reuters. IJslandse kiezers hebben al twee keer een voorstel weggestemd, waarin stond dat IJsland het verloren geld én rente zou vergoeden.

Veel IJslanders vinden het onterecht dat zij moeten opdraaien voor het falen van bankiers op het eiland. De minister van Financiën heeft al gezegd dat dat niet zal gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.