economie

Eindhoven en Brabant scoren op ranglijst Financial Times

Door Anna Vossers - 17 februari 2014

De provincie Noord-Brabant is uitgeroepen door The Financial Times tot de regio met de beste investeringsstrategie van West-Europa. Eindhoven is na Londen en Helsinki de stad met het beste investeringsklimaat.

De stad en de provincie scoren dit jaar hoog op de tweejaarlijkse ranglijst van FDi Intelligence, een onderdeel van de krant Financial Times.

Eén keer eerder op lijst

Eindhoven kwam één keer eerder in de top-25 van het stedenklassement van Financial Times, in 2010. Toen werd de stad 20ste.

Waarom Eindhoven nu een derde positie heeft behaald, blijft speculeren tot het juryrapport bekend wordt, zegt René van den Nieuwenhof, de woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel (PvdA).

‘We zien wel dat het aantal kenniswerkers is toegenomen. Eindhoven was al aantrekkelijk voor bedrijven, maar is ook steeds aantrekkelijker voor expats,’ voegt hij daaraan toe.

Groei

Van den Nieuwenhof denkt dat de samenwerking tussen gemeente, provincie en bedrijfsleven ‘meehelpt’. Daarnaast wijst hij erop dat de regio Brabant ondanks de economische crisis de afgelopen jaren is blijven groeien.

‘Eindhoven heeft zich ontwikkeld tot een succesvol samenwerkend ecosysteem op het gebied van hightech en design, waar creativiteit en kennis elkaar vinden en versterken,’ stelt burgemeester Van Gijzel in een persbericht.

Brabant

‘Het is de internationale bevestiging dat de Brabantse aanpak succesvol is,’ stelt gedeputeerde Bert Pauli (VVD) van de provincie Noord-Brabant.

De regio Brabant scoorde eerder al goed bij het Europese Comité van de Regio’s. Dat riep Brabant vorig jaar uit tot ‘meest ondernemende regio’.

De onderzoekers van Financial Times verzamelden gegevens van 468 steden en regio’s in Europa. Deze konden zelf ter aanvulling een vragenlijst invullen, met vragen over onder meer de investeringsstrategie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.